Förpliktelser & regler för ditt medlemskap som andelsägare i Norje Sunnansunds Samfällighetsförening
Samfällighetsföreningen förvaltar och svarar för drift och underhåll av vägar och grönområden. Dessutom har föreningen åtagit sig ansvaret för badbryggan, lekutrustningen och dansbanan. Samfälligheten styrs av regler som fastställts av Lantmäteriet. Medlemskap i samfälligheten är obligatoriskt och avgiften för detta faktureras i september varje år, enligt beslut på årsstämman.
Genvägar
- Anslagstavlor
- Badbryggan
- Badstrand
- Blomrabatter
- Gräsklippning
- Kontaktperson
- Otillåtet utnyttjande av samfälld mark
- Postlådor
- Rabattavtal
- Regler för häckar m.m.
- Renhållning
- Snöröjning
- Städning
- Trädfällning och hamling
- Uthyrning
- Vad och hur får jag bygga
- Våra gemensamma vägar och grönområde
- Vägunderhåll
Anslagstavlor
Det finns tre anslagstavlor i området:
1) Norjebokevägen-Utsiktsvägen
2) Norjebokevägen-Sjövägen och
3) Utsiktsvägen-Havsgårdsvägen.
En sida på tavlan är avsedd för meddelande från föreningen. Där sitter även en karta över området. Den andra sidan är tillgänglig för annonsering som inte har direkt med föreningens verksamhet att göra.
Badbryggan
Badbryggan som utgår från stenpiren är gemensam egendom. Samfällighetens medlemmar ansvarar gemensamt för iläggning och upptagning, information om när detta planeras publiceras i samfällighetens informationskanaler. Eventuellt underhållsbehov klaras av i samband med städdagen, om inte annat beslutas.
Badstrand
De områden inom Samfälligheten som används för sol och bad är inga officiella badplatser, vilket innebär att vattenkvalitet etc. inte kan garanteras. Enligt allemansrätten kan utomstående ej hindras att utnyttja stränderna för bad och rekreation. Föreningen kan förbjuda camping. Inom föreningen har utsetts en särskild kommitté för utveckling och underhåll av strandområde och lekplats.
Blomrabatter
Planteringar i gemensamma rabatter och blomlådor sköts av enskilda stugägare enligt dialog med föreningen (fordrar kontinuerlig tillsyn). Hjälp med detta uppskattas. Ta gärna initiativ och/eller kontakta styrelsen vid funderingar.
Stugföreningen har en egen Facebook-grupp för samfällighetens medlemmar och anhöriga (klickbar länk):
Norje Sunnansunds Samfällighetsförening & Stugförening | Facebook.
Gruppen är till för att sprida relevant information, intern annonsering etc. för gruppens medlemmar. För att bli medlem i den slutna gruppen, ansök om medlemskap samt besvara nedanstående frågeställning. Om frågeställning ej besvaras blir man inte godkänd för tillträde i gruppen.
”Sunnansunds Stugförening enbart är till för de med anknytning till föreningen. Vilken stuga har du anknytning till, samt på vilket sätt?”
Gräsklippning
Stugägarna/fastighetsägarna utför själva gräsklippningen i anslutning till sina fastigheter. Kontaktpersonerna tillsammans med fastighetsägarna i varje närområde gör upp om en gemensam arbetsplan.
Kontaktperson
Samfälligheten är uppdelad i åtta delområden som har var sin kontaktperson. Kontaktpersonernas uppgifter är:
- Att tillsammans med styrelserepresentant hälsa nya stugägare välkomna
- Var behjälplig med information från styrelsen, till styrelsen, från medlemmarna (ej motioner till årsmötet)
- Att tillsammans med styrelsen lägga upp arbetet på städdagen
- Samordning av trädgårdsarbete på gemensamhetsytor i närområdet
- Ha gemensam träff i respektive område
- Var behjälplig med information till/från styrelse och medlemmar
- Agera valberedning
- Information om aktuella kontaktpersoner finns på den passordssäkrade hemsidan.
Otillåtet utnyttjande av samfälld mark
Det är inte tillåtet att utanför sin tomtgräns utnyttja Samfällighetens gemensamma ytor för uppförande av diverse lekutrustningar, ställningar mm. eller som uppställnings- och lagringsplats för privata ändamål. Kontakt ska alltid tas med styrelsen om boende i de olika områdena vill sätta upp lekutrustning mm. på samfälld mark. Om stugägare trots uppmaning inte följer Samfällighetens regler har styrelsen rätt att låta riva och bortforsla föremålen i fråga, och debitera stugägaren för kostnaderna (beslut på årsstämman 2016).
Postlådor
Varje stugägare skall ha postlåda uppsatt från 1/5 till 31/8 på gemensamt avsedda platser, för att kunna ta emot skriftlig direktinformation från föreningen. Det är tillåtet att dela postlåda med annan fastighet, men tydlig märkning av postlåda ska då ske med de två eller flera stugnummer som delar på lådan. Fastighetsägare som saknar postlåda kan inte kräva att skriftliga meddelanden kommer fastighetsägaren till del på annat sätt.
Föreningens årsstämma hålls vanligtvis sista lördagen i juli, efter kallelse som delas ut till medlemmarna enligt gällande stadgar. På stämman väljer vi dem av oss, som ska leda föreningen det kommande verksamhetsåret.
Rabattavtal
Fastighetsägare i Samfälligheten har rabattavtal med en byggfirma och en färgaffär i regionen. För mer information, logga in på den passordssäkrade hemsidan.
Regler för häckar mm.
Häckar och buskar skall planteras minst 60 cm från vägkanten, fastighetsägare skall se till att grenar inte sticker ut som kan repa bilar mm. Har man hörntomt skall man se till att staket eller häck inte är högre än 80 cm och att en sikttriangel sträcker sig 10 meter åt vardera hållet (se bifogad skiss). Vägbanan skall ha en fri höjd på 4,6 m. Om fastighetsägare trots skriftlig uppmaning från styrelsen inte klippt sin häck eller tagit bort grenar mm. har styrelsen rätt, att efter tre veckor anlita entreprenör för att utföra det arbete som fastighetsägaren ålagts, och att debitera fastighetsägaren för kostnaderna (enligt beslut på årsstämman 2016).
Renhållning
För sophantering inom egen fastighet ansvarar varje fastighetsägare enligt eget avtal med Sölvesborg Energi. I samband med privata fester och andra arrangemang på gemensamma ytor ansvarar arrangören för städning och renhållning, inklusive bortforsling av sopor, efter arrangemanget.
Snöröjning
Samfälligheten ansvarar för att vägarna inom Samfälligheten är farbara på vintern. Kommunen ansvarar för vinterväghållning av Norje Boke vägen. Den del av Havsgårdsvägen som går diagonalt över festivalfältet fram till Connys park, snöröjs inte på vintern.
Städning
Städning av gemensamma ytor utförs vid vårstädningen, som vanligtvis infaller sista lördagen i april. I samband med denna hyr föreningen in maskiner och containrar för uppsamling av trädgårdsavfall såsom löv, ris och kvistar. Tömning i containrar gäller bara från samfällig mark, alltså inte från den privata tomten. Stugägare är skyldiga att delta med ett dagsverke per fastighet. Gemensamma insatser är viktiga för att lära känna varandra och därmed öka samhörighet och trivsel för alla, samt för att göra fint i vår samfällighet. Städdagen är också ett utmärkt tillfälle att lämna och ta emot information av gemensamt intresse. Det är kontaktpersonerna i respektive område som leder och fördelar arbetet.
Vid städdagen ska följande åtgärder vidtas:
- Ansning av buskar
- Lövräfsning och insamling av löv, kvistar, grenar och dylikt på samtliga gemensamma gräsytor i allmänningarna
- Städning av skräp i vägrenar, rabatter och snår
- Underhållsarbeten enligt beslut av styrelsen, med anledning av konstaterade behov.
Trädfällning och hamling
Samfälligheten ingår i ”Norje Boke” och det är viktigt för den allmänna miljön att det finns stora träd och annan vegetation som ger skydd och lä. Fällning av träd ska därför ske med iakttagande av eftertanke och försiktighet. Enbart det faktum att ett träd skuggar den egna uteplatsen är inte tillräckligt skäl för fällning av träd på gemensamma ytor. Döda och skadade träd som bedöms utgöra fara för omgivningen besiktigas, efter anmälan av enskild fastighetsägare, av styrelsen för Samfälligheten och efter eventuellt samråd med Skogsvårdsstyrelsens representant beslutas om lämpliga åtgärder. Inom respektive fastighet beslutar den enskilde fastighetsägaren själv om lämpliga åtgärder.
Uthyrning
Du som stugägare som hyr ut din fastighet är skyldig att informera för dina hyresgäster vilka regler som gäller för området. Tänk på att det är samma regler när det gäller ljudnivån som du har hemma i ditt bostadsområde.
Ni som får extra mycket sopor under festivaldagarna kan ringa VMAB tel. 0454-59359 och beställa extra tömning. Se www.vmab för mer information.
Vad och hur får jag bygga
Innan fastighetsägare i föreningen startar nybyggnad, tillbyggnad, Friggebod eller Attefallshus tar man kontakt med Samfälligheten (enligt beslut på årsstämman 2016). Tillsammans går vi igenom dina husplaner, tittar på regelverk, mm. Därefter ska grannar informeras om planerna samt hämta ev. erforderliga tillstånd. Maximalt tillåten byggnadsyta är olika, beroende på var på området din fastighet ligger (se bifogad karta), ytan dock max 125 kvm.
- På området som har betäckning E9 (grön färg) är tillåten byggyta 85 kvm, en våning (innebär att hus med en och en halv våning får uppföras, ingen reglering vad avser tillåten taklutning).
- Område J4 (blå/grön färg) har samma bestämmelser vad avser antal våningar, men tillåten byggyta är en fjärdedel av tomtytan dock max 125 kvm.
Fastighetsägare får bygga Friggebod på max 15 kvm och högst 3 meter hög utan bygglov eller anmälan. Man får bygga Attefallshus på max 25 kvm och högst 4 m högt, eller en tillbyggnad på 15 kvm. För detta behövs bygganmälan till kommunen.
Våra gemensamma vägar och grönområden
Inom Samfälligheten har vi vägar och grönområden som vi gemensamt ansvarar för och som regleras i lag av Länsstyrelse, Lantmäteriet och Trafikverket. Det råder hastighetsbegränsning 20 km inom området (enligt beslut 2012). Vi har som andelsägare i föreningen gemensamt ansvar för att grönområdena sköts. Stugägares bilar ska vara parkerade på den egna tomten. Besökare kan tillfälligt stå på gemensamma grönområden.
Vägunderhåll
Vägarna besiktigas av styrelsen för Samfälligheten minst en gång om året och vid behov beställs underhåll, såsom hyvling, utfyllnad och dammbindning. På vägar som är hårdgjorda med JIM (”Justerad Indränkt Makadam”) eller motsvarande, utförs lagring av uppkomna håligheter.